Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2009

erm, really??

Ini adalah luahan perasaan si dia…. Pada suatu petang yg suam2 kuku, di bulan disember, 25hb. Lps balik kndri mak lang abg syrf.

‘Ala, jgn dera prsn i. ya la setiap kali kita gduh, msti I xlena tdo. Ala, jgn dera prsn i. I bnr2 syg kat . xsgup I hidup tnpa diri u. u dh balik rumah?
Sng u ckp. Mcm org xde prsn. U igt psgn mcm tukar bju ek? U silap, I bkn jns tu. U my reality, not nightmare. Klu u bkn sspe dlm hidup I, I xkn nk tgglkan my fav food and cigerate bcoz of u? u pnting dlm hidup i. tp, xde gna pn I bgtau u pn. Bkn u blh fhm.

I ni tiada hrga bg u. bl2 masa je u blh cari llki lain mcm I, berlambak. Petik jari je. Wlpn I xde hrga sklipn, I tetap seorg insan yg berperasaan. I xkish klu u xhrmat pd I sbb mmg I xlyk pn.
Sha, wlupn I mrh u, ia xbrmkna I bnci u. I tetap syg u mcm dlu. I hrp u trma seadanya.

Elo sha, klu ‘bermanja’ itu bg mkna ngtif pd u, I mnta mf, k. pcyailah, I xbermksud lucah pd u, I respek u. I dh tgglkan fi’il prgai u masa sesi perkenalan kita dlu. Sbb u xgatai l…

my new stuff

Semalam p buat Spek… so, ikutilah kat bawah ni…. Lets read….

Parking dpn kedai. Segan jgk aku. Aku lihat di kedai itu ada seorang pelanggan llki, tua.
Akak tu Tanya, nk bt apa? Terus aku jwab nk bt spek, wlpn td dh niat kata nk bgtau, nk tgok2 jer dlu… ah, lantaklah, aku xbisa mnipu… aku xpndai mnipu…
Akak tu mnta spek aku utk dianalisa power dan dicuci. Dia Tanya aku nk spek jns mana, aku ckp nk peti nipis n xnk bingkai. Jenuh jgk la bertengkar dgn akak tu yg aku xnk bingkai ats @ stgah… ye, stgah pn aku xnk… sbb aku rasa pelik jer aku pakai bngkai n xnk nmpak sgt bdk kaca mata bila bergambar. nk bt spek mcm spek2 sbelum ni la… xde bingkai tepi cermin.

Dia pggil aku ke satu sudut. Akak tu dh sibuk2 bg try spek. Sdgkan aku ni msh lg memasukkan tali helmet spya blh dipegang. Dgn purse lg.. baik tol akak ni. Banyak spek dia bg aku cuba… ada yg dia suka tp aku xsuka sbb bsr tepi. Aku nk bgkai nipis..

cuba lepas cuba, aku pilih yg tabal jgk sbb yg nipis xde wrna pink… wrna biru, xnk la… …

Mari Kita Senyum... :-)

Salam.


Sejuk hati bila ada orang senyum pada kita, senyum ikhlas..



Nak amalkan jua senyuman...


Senyuman adalah sedekah yang paling senang untuk dilakukan. Tapi, bukan semua orang boleh lakukan...



Senyum juga terapi minda n petua utk awet muda...:-)




So, senyum2kanlah diri anda...

stop it!!!

waa.. i m hot when someone always repeat the same dispointed abt something..

just to tell, okay i've no prob to ear.. lend my ear.. but if its repeat, repeat n repeat the same feeling, i aslo feel hot.. ever i warn to stop it bcoz i dnt like...

hello, that case not so serious, just simple.. so, just forgive n forget it...

live to enjoy it, not to mam belling n bambeling like this.. be positive, k...

don't think if we r have problem, its will end our life... problem will solve sooner or later... it will solve... calm down, k.

sem baru dah nk mula

slm..
sem baru dh nk mula... wargh, mlsnya....

rasa nk g jln2 dlu... sb kelas mula 28. tp 28nya kelas xnk ambik, nk drop. so, kelas hr sabtu la, 2 hb jan.

so, hjt nk ikut kak jag n fmli dia, plus cik ah p klang, selangor... sambil2 jln, minum air... hahaha, rosak peeribahasa... sbb mmg lama pn x g jln jauh..

klu x, sblum ni blh kata tiap2 bulan msti ulg-alik dr Tapah, Perak ke Alor Setar, Kedah... best.. blh jmpa ramai org... ramai gelagat. pngalaman itu mndewasakan...

aku mmg lama dh nk kmbli bertandang rumah kak jag. rindu kat Klang. lgpn, ada fmli agkt kat sana, rndu mama, ayah, adek, wawa, mimi n along.. last p, 2007. dh lama. mmg plan nk pg, tp asyik terbantut jer... mcm2 hlgn. ada je aral yg melintang...

lg 1, blh lwat kwnku kat Hentian Rawat & Rehat Tapah @ hntian rehat yg lain... :-)

tp, blh p pn jap jer sbb dh jnji dgn kwn baikku utk mghdiri mjlis perkhwinnnya 31 Dis ni. mak ayah pn nk p ke mjlis itu. so, aku kna ada brsama la, bru meriah... wakaka, msuk bakul angkat sndri pl…

kisah kasih

ni adalah antara dialog aku dan dia. lebih kurg la.so, layaaann....

dia: slm. u dh solat ke syg? i ada kat HUSM, (Kubang Krai), Kelantan. nk g klinik berhenti merokok.
aku: u p x klinik brhnti mrokok? kata nk p... apa Dr kata?

dia: bru keluar bilik dr. dr wat pemeriksaan & bg gums utk brhnti merokok. makan 5kali sehari bl gian rokok. i harap sgt sokgn u utk sokg i brhnti mrokok. boleh, kn? :-)
aku:ok, i bg sokgn 100% sb i yg sruh u stop smoking. smlm i nk bgtau u, bl u rasa mual, u makan gula2 berangin (mint).

aku:sori td kwn sekolh i mai panggil kndri dia. inspektor pnjra alor setar.

dia: pminat u ke?
aku: ya. sb kmi rapat. i pn xtau dia minat i. bl dia reveal rahsia htnya, bru la i tau..

dia:ramai btol pminat u. knpa u xpilih dia dlu?
aku: ramai pminat? xda la...dh xda jdoh, apa nk dikata..

dia: ramai pminat u. senior u, cikgu naim, mat terap n pgwai pnjra. itu blum termasuk i. u memilih sgt.
aku: ye ke ramai? memilh ke i? bru 5 org. xramai lg. hahaa... mstilh pilih yg trbaik.…

UBAH PARADIGMA UNTUK BERJAYA - TUN DR MAHATHIR

ni petikan dari UUM portal komuniti

15 DISEMBER 2009 / 28 ZULHIJAH 1430H ================================== "UUM: UNIVERSITI PILIHAN UTAMA" (FIRST CHOICE UNIVERSITY)
Ubah Paradigma Untuk Berjaya - Tun Dr Mahathir
PROUUM ONLINE:
Kepetahan dan kebijaksanaan Tun Dr Mahathir Mohamad melontarkan idea ketika menyampaikan ucap tama bertajuk "UUM 25 Years: Expectation vs Reality" berjaya mencuri tumpuan peserta dalam Konvensyen Alumni Universiti Utara Malaysia (UUM) di Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur, kelmarin.

Konvensyen yang diadakan sempena Jubli Perak UUM telah memberi input berguna dan membakar semangat peserta yang terdiri dalam kalangan pensyarah, staf UUM, Alumni, masyarakat luar dan pelajar. Beliau berkata, UUM ditubuhkan atas beberapa sebab antaranya beliau berharap dengan menempatkan universiti di Lembah Sintok yang satu ketika dahulu dikenali sebagai sarang pengganas akan berubah wajah menjadi pusat pertumbuhan yang dinamik.

"Saya harap suatu masa nanti UUM …

subject: SEBAB-SEBAB TURUNNYA KADAR IMAN (1)

ni aku tukar Bahasa Indonesia ke Bahasa Malaysia. Klu dibiarkan artikel ini dlm Bahasa Indonesia, susah sikit nk dfhmi. sumber dari Main Facebook Sambil Beramal. korg pn klu ada masa, join la, entri dia mgingatkan kita kpada TUHAN...

Sebab-sebab dari luar diri kita (External) :

1. Syaitan
Syaitan adalah musuh manusia yg nyata. Tujuan syaitan adalah untuk merosak keimanan orang. Siapa saja yang tidak membentengi dirinya dengan selalu mengingat Allah, maka ia menjadi sarang syaitan, menjerumuskannya dalam kesesatan, ketidakpatuhan terhadap Allah, memujuknya melakukan dosa.

2. Pujukan dan rayuan dunia
Allah SWT berfirman :
“Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di Akhirat (nanti) ada …

Subject: SEBAB-SEBAB TURUNNYA KADAR IMAN (2)

ni aku copy, ubh bahasa, dr Bahasa Indonesia ke Bahasa Malaysia.. sumber dari Main Facebook Sambil Beramal.

Sebab-sebab dari dalam diri kita sendiri (Internal) :

1. Kebodohan
Kebodohan merupakan pangkal dari berbagai perbuatan buruk.

2. Ketidakpedulian, keengganan dan melupakan
Ketidakpedulian menyebabkan fikiran seseorang diisi dengan hal-hal duniawi yang hanya ia sukai (yang ia pedulikan), sedangkan yang bukan ia sukai tidak diberi tempat di fikirannya.

Ini menyebabkan ia tidak ingat (zikir) pada Allah, sifatnya tidak tulus, tidak punya rasa takut dan malu (kepada Allah), tidak merasa berdosa (tidak perlu taubat), dan boleh jadi ia menjadi sombong kerana tidak merasakan pentingnya berbuat rendah hati dan sederhana.

Keengganan seseorang untuk melakukan suatu kebaikan padahal ia tahu hal itu telah diperintahkan Allah, maka ia termasuk orang yang menzalimi (melalaikan) dirinya sendiri.
Allah akan mengunci hatinya dari jalan yang lurus (al-Kahfi 18:5), dan ia akan menjadi teman syaitan (Thaaha…

kisah yg sama

alahai, aku malas tol nk ckp psl ni... ai, mnjdi2 plak minah tu...

cerita bgni. bru2 ni, 3 hri lepas aku komen dia. dh lama aku nk komen. seksi. aku bknnya nk komen sgt tp disbbkn dia kwn aku, aku nk berbaik2 dgn dia n nk dia xbt prkara yg bukan2... dia nk free hair, lntak dia r. yg penting xbuat pkra yg bkn2. tp nmpknya, dia bukn lagi cik yg aku knl dlu.

spektikal tol minah ni. knpa nk mrh aku plak, dh dia yg bt hal, bl ada org komen, mrh plak. klu xbrni nk bt, jgn bt... yg aku geram tu, ada plak kwn yg sama benggong mcm dia ckp, smuanya ok jer.. bodoh! geram tol aku. elllo, klu kau nk pergi neraka, p la... yg ko nk heret kwn aku pe hal? kwn aku tu pn benggong jgk... itu la, bl diorg xdpt dgr ilmu agama 40 hri, mti la htinya... bl ht mati ni, susah... org tegur pn dh xdgr.. org tegur, dia rasa org kutuk dia.. erm...

temanku, berubahlah...

perlu ke?

mlm td, my bf cakap dia blikan something utkku.. (something?? jeng jeng jeng... huhuhu)
tp warnanya warna yg aku xsuka..

aku suka warna tu tp kulit aku n muka aku nmpak pucat jer bl pakai (wawawa, pakaian... lets me guess... bju, sluar @ tudung) warna tu...
warnanya pink... betul, aku suka warna pink, tp apa kan daya aku xblh pakai warna tu... nmpk pucat je muka ku.. dh la aku ni kurus..

aku msh ingt lg ada sorg mak cik cleaner kat kolej kediamanku, tnya kau ambik dadah ke? hampeh tol mak cik tu... dgn sopan, aku bgtau dia yg sbnrnya, fmli aku mmg asalnya kurus2 n sush nk naik bdan.. kmdn dia tnya lg, aku ada sakit apa2 ke? aku jwb la aku xsakit apa2.. erm, susah jgk bl trllu kurus mcm aku ni.. tp, aku bersyukur sbb aku xde apa2 pnykit fizikal mahupn rohani... alhamdulillah.. :)

bkn aku xcuba nk naikkan bdan.. bru2 ni, bdnku naik 3-5 kilogram. ;) sbb ada misi naikkan bdan. tp masalahnya aku kuat sgt berpeluh. terlalu kuat.

aku mmg jns yg kuat peluh pn.. keypad hpku pn dh hilg habis, tuli…

rutin harian cuti sem

salam...
apa khbr? harap sihat dgn bless from God..

lama rasanya tidak menjenguk ke sini.
rutin harian cuti sem ni pg2 p kebun.. kutip getah sekerap. cuti sem? aku ni merupakan pljr master sains kat satu tmpt bljr yg popular... ni bru satu sem.. hujg buln 12 ni, masuk sem 2.

ok, sambung balik, balik tu, terus kutip buah asam n kupas kulitnya sampai sejam. kemudian, masuk ke dapur, tgok apa yg patut dibuat.. then, mandi.
kmdn, klu blh solat, solat.. klu ABC, ABc la... (Allah Bg Cuti).

lepas tu santai dan makan nasi... wah, mcm hidup dlm syurga plak... main santai2.... hakhak...

Open Tracker