Langkau ke kandungan utama

Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan

Salam Aidil Fitri dan salam kemaafan dariku, Noor Hapisah... Maafkan salah silapku selama korang mengikuti blog ni mahupun mengenaliku secara personal. Maafkan aku..

Hari ni, aku nak bercerita pasal makan, bukan pasal raya lagi. Aku nak postpone dulu. Aku nak kongsi pasal makan-makan yang aku masak. Ternyata sedap. (Er, kalau korang suka la. Hihi). Semalam merupakan hari yang aku makan sedap-sedap. Bermacam-macam masakan kampung yang aku dapat rasai. Dan yang paling best semua tu, ada kat rumah aku. Yahuu!


Apa yang ada kat dapur rumah aku semalam? Jom kita sama-sama mouth-watering (pecah air liur). Ada nasi putih, ikan keli bakar, air asam, bendi goreng tiram, ikan kering, ikan kembung goreng yang fresh, dan asam pedas. Itu untuk masakan tengahari.  Petang plak ada laksa Kedah. Pergh, memang terangkat beb! Sedap sangat semua tu. Yummy!

Ok, aku nak ajar korang masak. Pelik tak nama resipi ni? Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan.
Sebenarnya memang la pelik sikit sebab asam pedas Utara dengan asam pedas Selatan ada bezanya.

Asam pedas Utara ni macam singgang je tapi ada masuk cili kering manakala asam pedas Selatan cair sikit dari sambal tumis jer. Ikan yang orang Utara letak ialah ikan kembung tetapi orang Selatan letak ikan tenggiri, ikan pari, ikan merah dan sebagainya.

Jadi, aku campur sikit antara Utara dan Selatan tu sebab aku buat agak pedas dan pekat. Maka terkeluarla nama Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan. Pandai tak aku?

Aku tanya mak, kalau-kalau aku terlupa bahan apa yang kena masuk lagi untuk buat asam pedas. Ok, jom kita tengok apa bahan-bahan dan cara membuatnya.


Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
1 liter air
3 batang bendi dibuang tangkai
2 keping asam keping
1 sudu teh gula
secubit garam


Bahan kisar:
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
1 in-chi belacan
2 in-chi kunyit hidup
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh rempah


Cara-cara:
1. Kisarkan (blend) bahan-bahan kisar. Pastikan lumat.
2. Panaskan periuk dan masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi.
3. Masukkan air. Tunggu sehingga panas, masukkan ikan. Biarkan sebentar.
4. Bila sudah mendidih, masukkan asam keping, bendi, garam dan gula. Tunggu sehingga kuah menjadi agak pekat.




Boleh jugak masukkan tomato. Tetapi disebabkan aku berpantang tomato, jadi, aku tak masukkan walaupun dalam fridge ada banyak tomato. Tapi, aku dah langgar pantang tak makan belacan. Tak boleh tahan dengan godaannya sebab kat rumah, memang sangat sedap. Mak merupakan individu yang paling terror buat sambal belacan kat kampung.

Ingat balik kampus, nak pantang belacan balik. Kacang tanah dapat jer aku berpantang walaupun kebanyakan kuih raya memang ada kacang tanah. Aku tak kisah dah dengan kacang tanah walaupun ada jugak godaannya. Yang penting, aku dah tak larat lagi nak berhadapan dengan muka yang berjerawat batu ni.

Sekian dulu buat waktu ni. Ada masa, jumpa lagi.
Jaga diri.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. 3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan. Aku ada baca, sup ayam ni bila dibuat sup akan mengeluarkan satu pati yang berkesan khas untuk menyembuhkan demam. Korang letak bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Lagi sedap bawang putih tu, tak dipotong, hanya buang kulit, ba

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Tips Pakaian Untuk Konvo

Gambar konvo! =) Assalamualaikum. Apa yang korang perlu ada untuk pakai pakaian konvo? Aku ada sedikit panduan. Top to toe 1. Kasut Lelaki kena pakai kasut kulit (kulit warna gelap –seelok-eloknya warna hitam) Ala, tak mahal pun ada jer yang murah. Perempuan pula kena pakai kasut bertutup, hitam atau warna gelap seakan-akan hitam. Kasut tu mestilah nampak formal. Tak boleh ada lubang-lubang macam kasut Cinderalella. Orang perempuan mesti tau kasut Cinderalela tu macam mana. Kasut Cinderalela tu adalah kasut plastic nipis dan ada lubang-lubang.   Sila beri perhatian, kasut adalah penting. Tak boleh pakai sandal dan selipar. Stoking tak apa, kurang diberi perhatian (bagi perempuan sahaja). Boleh pakai stoking atau tidak. Lelaki kena pakai stoking. Mesti warna gelap, jangan pakai stoking putih pula, sangat pelik. Bagi mereka yang jarang pakai kasut tertutup macam aku ni, boleh juga bawa sandal atau kasut yang selesa untuk digantikan apabila perlu . Ta

Open Tracker