Langkau ke kandungan utama

Resipi Pai Ayam Hangat (Chicken Pot Pie)




Chicken Pot Pie

Ingredients:
A piece of chicken breast (thinly sliced)
2 carrots (thinly sliced)
1 can of button mushroom (chopped)
1 onion (chopped)
3 cloves of garlic (thinly sliced)
3 tablespoons of all-purpose flour
Pinch of salt and black pepper powder
A cup of chicken stock
2 tablespoons of oysters sauce
Pinch of sugar
2/3 cup of milk
Frozen puff pastries
4 cubes of butter

Instructions:
1) Combine chicken pieces, carrots , mushrooms and add some water in a pot and boil for 15 minutes. Drain and set aside. Keep the chicken stock for the sauce mixture.
2) Saute onions in little oil and butter until soft and translucent. Add in flour and keep on stirring. Add in chicken stock and keep on stirring. Add in salt, sugar, pepper and oysters sauce and keep on stirring. Pour in milk and keep on stirring. Remove from heat and set aside.
3) Place the puff pastries in 3 medium size moulds.
4) Place chicken pieces, carrots and mushrooms in the bottom puff pastries.
5) Pour the sauce over and cover the top part with puff pastries and seal edges. Make several small slits in the top to allow steam to escape.
6) Bake in the oven for 20 minutes or until the puff pastries turn golden brown. Cool for 10 minutes before serving the pie for iftar.



Dalam Bahasa Melayu:
Pai Ayam Periuk

Bahan-bahan:
Sekeping dada ayam (dihiris nipis)

2 lobak merah (dihiris nipis)

1 tin cendawan butang (cincang)

1 biji bawang (dicincang)

3 ulas bawang putih (dihiris nipis)

3 sudu besar tepung semua guna

Secubit garam dan
serbuk lada hitam
Secawan stok ayam

2 sudu besar sos tiram

Secubit gula

2/3 cawan susu

Pastri puff beku

4 ketul mentega


Arahan:

1 ) Campurkan kepingan ayam, lobak merah, cendawan dan menambah sedikit air di dalam periuk dan rebus selama 15 minit.
Tos dan ketepikan. Simpan stok ayam untuk campuran sos.
2) Tumis bawang dalam minyak sedikit dan mentega sehingga lembut dan lut .
Masukkan tepung dan terus kacau. Masukkan stok ayam dan terus kacau. Masukkan garam, gula , lada hitam dan sos tiram dan terus kacau. Tuangkan susu dan terus kacau. Angkat daripada api dan ketepikan.
3 ) Letakkan pastri sedutan dalam 3 acuan bersaiz sederhana.

4 ) Letakkan kepingan ayam , lobak merah dan cendawan dalam pastri sedutan bawah.

5) Tuangkan sos ke atas dan tutup bahagian atas dengan pastri sedutan dan tepi meterai.
Buat beberapa belahan kecil di bahagian atas untuk membolehkan stim untuk keluar.
6) Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga pastri puff bertukar perang keemasan.
Sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan pai untuk berbuka puasa.



(Adapted from Allrecipes.com)
Food prepared by sumber
 

Ulasan

  1. cam bestttt je

    bahan pun senang cari

    thanks for the recipe :)

    BalasPadam
  2. MK: best, dear.
    Senang saja.
    Sama-sama. Buatlah =)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. 3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan. Aku ada baca, sup ayam ni bila dibuat sup akan mengeluarkan satu pati yang berkesan khas untuk menyembuhkan demam. Korang letak bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Lagi sedap bawang putih tu, tak dipotong, hanya buang kulit, ba

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Tips Pakaian Untuk Konvo

Gambar konvo! =) Assalamualaikum. Apa yang korang perlu ada untuk pakai pakaian konvo? Aku ada sedikit panduan. Top to toe 1. Kasut Lelaki kena pakai kasut kulit (kulit warna gelap –seelok-eloknya warna hitam) Ala, tak mahal pun ada jer yang murah. Perempuan pula kena pakai kasut bertutup, hitam atau warna gelap seakan-akan hitam. Kasut tu mestilah nampak formal. Tak boleh ada lubang-lubang macam kasut Cinderalella. Orang perempuan mesti tau kasut Cinderalela tu macam mana. Kasut Cinderalela tu adalah kasut plastic nipis dan ada lubang-lubang.   Sila beri perhatian, kasut adalah penting. Tak boleh pakai sandal dan selipar. Stoking tak apa, kurang diberi perhatian (bagi perempuan sahaja). Boleh pakai stoking atau tidak. Lelaki kena pakai stoking. Mesti warna gelap, jangan pakai stoking putih pula, sangat pelik. Bagi mereka yang jarang pakai kasut tertutup macam aku ni, boleh juga bawa sandal atau kasut yang selesa untuk digantikan apabila perlu . Ta

Open Tracker