Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2014

Wangsa Maju Best City, Dekat Dengan Genting Highland, Sejuk Giler

Setelah setiap pagi ke sana ke sini dengan train (Komuter) dan teksi, akhirnya dapat rumah sewa. Alhamdu lillah. Rumahnya dekat dengan tempat kerja, Cuma beza satu syeksen saja. Tempat kerja syeksen lima, aku duk syeksen 4.Kalau sebelum ini bangun pukul 5 pagi (kadang-kala lajak ke 5.30 pagi) untuk bersiap dan keluar seawal 6 pagi dan sampai rumah waktu Maghrib (7.40-8.30 malam). Sekarang bangun pukul 6 atau 6.30 pagi dan biasanya berada di rumah pada pukul 5.30 petang. Paling lambat pun pukul 6 sampai rumah. Masa dijimatkan! Pernah juga aku bangun seawal 4.30 pagi dan 5.55 gerak ke Stesten KTM Klang, Selangor. Dapatlah naik train yang awal. 6.17 pagi. Masuk tu, ada seorang lelaki membaca Quran. Ye la, azan Subuh pukul 5.40. Lepas solat baru gerak. Train pula kena tunggu pukul 6. Tak sempat nak baca. Bagus dia baca. Aku tak baca, tapi bantai tidur, cover balik tidur yang tak cukup. Hehe~ Rumah dan tempat kerja boleh diakses dengan berjalan kaki (dalam 10 minit), kereta (kawan serumah), …

Rahsia SEO: Menang Contest SEO

Aku rasa link ini sangat bermanfaat untuk dikongsikan.Sebagai seorang blogger, kita kena tahu pasal SEO. Sebab blog juga boleh menambah ketebalan poket anda. Jana duit melalui blog. Aku ada juga side income masuk. Nuffnang. Ok lah kan, ada daripada tak ada. 
Tak guna juga kalau korang sekadar ada tempat meluah (dalam media sosial seperti facebook, twitter, weChat, Whatsapp, blog) tapi tak dapat sebarang imbuhan balik. Kan best kalau kita menulis dan diberi duit. Kaching! Masuk dalam bank kita. Tak banyak pun tak apa, janji ada dan berterusan. Alhamdu lillah.
Tapi, kalau nak duit, traffik yang masuk ke dalam blog kita kenalah tinggi. Paling kurang pun kena 100 pelawat unik sehari. Kalau nak dapat trafik tinggi, kena tahu cara buat blog dengan betul. Korang boleh tengok sini, halaman Tips Blog yang aku telah usahakan dengan pengalaman dan ilmu. Macam-macam tips ada dalam Tips Blog. Memang bermanfaat. Rugi kalau korang tak masuk dan baca.
Coretan Anuar ini sudah lama aku kenal. Dunia bl…

Tips Demam Campak Bayi dan Dewasa dan Jangan Suntik

Demam campak adalah demam yang akan terjadi kepada setiap orang dengan paling kurang dua kali seumur hidup. Tetapi boleh juga berlaku lebih dari dua kali kalau kita terdedah kepada serangan virus (ada orang yang mengalami demam campak berada dekat dengan kita) dan antibodi badan kita lemah.

Kita sangat risau kalau demam campak terjadi kepada bayi. Baby yang tak tahu apa-apa kena campak. Kasihan sangat. Kita yang dewasa ini pun merasa sakit dan tidak selesa, apatah lagi bayi. Pada fasa ini, penjagaan bayi tersebut mestilah dipertingkat.

Demam campak tak boleh cucuk atau dapatkan suntikan. Tolong sangat. Jangan benarkan doktor suntik anak anda. Demam campak tidak boleh cucuk. Demam campak akn sembuh sendiri. Aku ada kisah pasal cucuk ini. Kawan kakak aku, cikgu lelaki. Anaknya kena demam campak. Kanak-kanak. Umur 4 tahun, kalau tak silap aku. Bapanya bawa ke klinik. Disebabkan 'malas' untuk jaga anak yang kena campak (demam campak biasanya ambil masa dua minggu untuk benar-bena…

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pasaraya Buat Hal Dengan Khidmat Pelanggan

Bebaru ni, aku ada pergi ke sebuah pasaraya yang terkenal dengan harga murah di tempat tinggal aku sekarang ini, Wangsa Maju. Tetiba, aku terpaksa berurusan dengan pegawai bahagian khidmat pelanggan atau lebih glamour disebut customer service. Kesnya, aku beli barang RM46.90 tapi disuruh bayar RM54.90. Mula-mula, Tanya berapa sen sebab ingat nak bagi saja duit syiling sebab dengar ada sebut 4. Ingat 40 sen tapi 90 sen. Dah banyak, tak jadi nak bagi syiling. Hulurkan note RM50. Tapi, dia tak proceed. Eh, kenapa?  "RM54.90." jawab jurujual itu.
"Eh, saya tengok tadi RM46.90," tegas aku. "Tapi kat sini tulis RM54.90," ujar jurujual sambil tunjuk ke arah skrin komputer. “Tapi saya tengok tadi harganya, RM46.90.” Memang aku tak puas hati sebab aku bukannya banyak duit. Dah la lama juga aku ‘lepak’ depan tu sebab nak pilih yang 6 pcs atau 12 pcs. Selepas rasa puas hati dengan harga yang 12pcs tu, sebaba bawah 50 ringgit, barulah aku grab. “Kalau macam tu, saya…

Open Tracker